boravci i radne dozvole

Yabancıların geçici ikametgahı

Mevcut durum bize küresel düzeyde toplumda çok sayıda değişiklik getirdi ve bunlardan biri de işgücünün büyük değişimidir. Bu anlamda Sırbistan da bu değişikliklerin yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor ve buna göre ekibimiz bu eğilimi fark etti ve size Sırbistan Cumhuriyeti topraklarında geçici oturma ve çalışma izni alma hizmetini sunmak için burada. . Beş binin üzerinde geçici oturma ve çalışma izni talebi ile tecrübenin bizden yana olduğunu, dolayısıyla alacağınız hizmetin en üst profesyonel düzeyde olduğunu vurgulayabiliriz.

 

Yabancıların Sırbistan Cumhuriyeti topraklarında geçici kalışları ve çalışmaları, Yabancılar Kanunu, Yabancıların İstihdamı Kanunu ve bu kanunlara eşlik eden yönetmeliklerle düzenlenmektedir.

 

Kanun, yabancı kavramını, Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmayan herhangi bir kişi olarak düzenlemektedir ve bu bağlamda bir yabancı, Sırbistan Cumhuriyeti’nde kısa süreli kalma, yani olmadan kalma temelinde kalabilir. İlk giriş gününden itibaren 30 güne kadar veya 180 günlük herhangi bir süre içinde 90 güne kadar vize, uzun süreli kalış, geçici kalış ve daimi ikamet vizesine dayalı kalış.

 

Bir yabancının Sırbistan’da 90 günden daha uzun süre kalmak istemesi durumunda, çoğu durumda bu kalış, yabancının 90 günden daha uzun bir süre ve en fazla üç yıla kadar olan süre.Kanun, yabancı kavramını, Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmayan herhangi bir kişi olarak düzenlemektedir ve bu bağlamda bir yabancı, Sırbistan Cumhuriyeti’nde kısa süreli kalma, yani olmadan kalma temelinde kalabilir. İlk giriş gününden itibaren 30 güne kadar veya 180 günlük herhangi bir süre içinde 90 güne kadar vize, uzun süreli kalış, geçici kalış ve daimi ikamet vizesine dayalı kalış.Bir yabancının Sırbistan’da 90 günden daha uzun süre kalmak istemesi durumunda, çoğu durumda bu kalış, yabancının 90 günden daha uzun bir süre ve en fazla üç yıla kadar olan süre.

Bir yabancı, çeşitli gerekçelerle geçici ikamet başvurusunda bulunabilir; bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

İstihdam
Şirketteki sahiplik yapıları veya yöneticilerin pozisyonları
Aile birleşimi ve birlikte yaşama
Sırbistan Cumhuriyeti’nde bulunan gayrimenkul mülkiyeti
Sırp dilini okumak veya öğrenmek
Çalışmalar

Geçici ikamet başvurusunda bulunmak ve almak için gerekli belgelere gelince, bunlar aşağıdakileri içeren genel olarak bölünmüştür:

geçerli pasaport,
ikamet veya ikamet kaydı (beyaz kart),
Planlanan kalış sırasındaki destek araçlarının kanıtı,
Sağlık sigortası kanıtı,
idari ücretin ödenmesi.

Kanunda, geçici ikamet talebinde bulunabilmek için gerekli olan genel şartların yanı sıra özel şartlar da belirlenmiş ve bunlar, geçici ikamet talebinde bulunulan yukarıdaki sebeplerin her biri için ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Geçici ikamet süresi en fazla üç yıl için verilebilmekte olup, üç yıllık sürenin bitiminden sonra Yabancılar Kanunu, bir yabancıya 5 yıl süreyle onaylanabilecek daimi ikamet başvurusunda bulunabilmesine olanak sağlamakta ve Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşlığının kazanılması için daha da uzatılmış ve daimi ikamet şartı da bulunmaktadır.

Tüm prosedüre gelince, ekibimiz size gerekli tüm bilgileri sağlamak için burada olacak ve ayrıca gerekli belgelerin toplanması, başvuruda bulunulması ve geçici ikamet alınması ve ardından gerekirse kalıcı oturma izninin alınması sürecinde size adım adım rehberlik edecektir. Sırbistan’da ikamet ve vatandaşlık R.

Çalışma İzni

 

Hakkınızı kullandıktan ve Sırbistan’da 30 günden veya istihdama bağlı olarak 90 günden daha uzun süre geçici olarak kalma iznini aldıktan sonra, Yabancıların İstihdamı Yasası, çalışma açısından bir vatandaşla aynı hak ve yükümlülükleri kullanmanıza olanak tanır. Sırbistan’ın.

Kanun, bir yabancının, ön koşul olarak, istihdama dayalı uzun süreli kalış vizesi (D vizesi), geçici ikamet veya daimi ikamet izni almış olması durumunda çalışma izni başvurusunda bulunabileceğini öngörmektedir.

Çalışma izni şu şekilde verilen bir çalışma izni türüdür:

İstihdam için çalışma izni
Özel istihdam durumlarında çalışma izni
Serbest meslek için çalışma izni

Vurgulanması gereken husus, çalışma iznine sahip bir yabancının yalnızca çalışma izni aldığı görevleri yerine getirebileceğidir.

ÖZEL İSTİHDAM DURUMLARINDA ÇALIŞMA İZNİ

İşverenin talebi üzerine aşağıdakiler için verilir:

yönlendirilen kişiler,
Şirket içi hareket,
bağımsız profesyoneller,
eğitim ve iyileştirme.

Yönlendirilen kişilere yönelik çalışma izinleri kısaca yurt dışındaki ana şirketin, teknik iş işbirliği sözleşmesine dayanarak çalışanlarını işverene, daha doğrusu Sırbistan’da kayıtlı bir şirkete çalışmaya yönlendirmesi anlamına gelir.

Bu tür çalışma izninin verilebilmesi için aranan koşullar, yabancının uzun süreli vizeye (D vizesi) veya geçici oturma iznine sahip olması, sevk edilen kişinin en az bir yıldır yabancı bir işveren tarafından istihdam edildiğini gösteren bir belge, bir senettir. sevk ve diğer gerekli belgeler. Çalışma izni en fazla iki yıl uzatılabilir.

Bir şirket içinde hareket için çalışma izni, Sırbistan’da faaliyet gösteren bir şubenin, yani bir yan kuruluşunun talebi üzerine verilir ve yurtdışındaki ana şirketin, Sırbistan’da faaliyet gösteren şubesinin talebi üzerine geçici olarak başka bir yere sevk edilmesi veya devredilmesi durumunu içerir. Çalışanı şubeye. Bu tür talebin temel koşullarından biri, işçinin yurt dışındaki ana şirkette yönetici, yönetici, yönetici veya belirli alanlarda uzman olarak en az bir yıldır çalışıyor olmasıdır.

Bağımsız bir profesyonel için çalışma izni, Sırbistan Cumhuriyeti topraklarında iş yapmak üzere bağımsız bir profesyonele verilen bir tür çalışma iznidir. Bağımsız bir profesyonel, görevlerini Sırbistan’daki bir işverenle doğrudan yapılan bir sözleşme temelinde yerine getiren, yurtdışında kayıtlı bir girişimcidir. Bağımsız bir profesyonel için çalışma izni, işverenin veya hizmetlerin son kullanıcısının talebi üzerine verilir.

Eğitim ve gelişim amaçlı çalışma izni; eğitim, staj, mesleki uygulama, mesleki eğitim, gelişim ve benzeri amaçlarla verilen bir çalışma izni türüdür. Bu çalışma izni hem işverenin talebi üzerine hem de yabancının talebi üzerine verilebilir.

Serbest Meslek İçin Çalışma İzni

Bu tür çalışma izni, çoğunlukla yabancı bir vatandaşın Sırbistan’da bir şirket kurucusu veya bir şirkette yönetici olduğu durumlarda kullanılır ve çalışma izni, şirketin Ajans’a tescili kararına göre düzenlenebilmektedir. İşletme Kayıtları için.

Daha önce alınan geçici oturma iznine ek olarak gerekli belgeler şunları içerir:

iş türü beyanı
İşin süresi ve kapsamına ilişkin açıklamalar
yeterli niteliklerin kanıtı
iş yeri mülkiyeti veya kiralanmasına ilişkin sözleşme
çalışanlarının sayısı ve yapısına ilişkin beyan ve diğer gerekli belgeler

Her türlü çalışma izninin düzenlenmesine ilişkin prosedürlerde yetkili makam Ulusal İstihdam Servisi’dir.

Ayrıca vurgulanması gereken bir nokta da, çalışma izninin alındığı sürenin genellikle geçici kalış süresinden sonra geldiğidir.

Bu metin bilgilendirici nitelikte olup, prosedür, gerekli belgeler, taleplerin iletilmesi ile ilgili tüm ek soru ve bilgiler için Derya grup hizmetinizdedir.